Naselja Općine Šodolovci

Ada

Naselje Ada utemeljeno je 1921 godine. Nalazi se na putu Osijek- Vinkovci, a udaljeno je 18 km od Osijeka. Prema Popisu stanovnika iz 2011. godine naselje Ada broji 100 kuća i ima 193 stanovnika.

Koprivna

Naselje Koprivna utemeljeno je 1377. godine. Smješteno je na udaljenosti od 600m od sela Šodolovci, te broji 73 kuće s ukupno 124 stanovnika. Na području Koprivne postoje dva arheološka nalazišta i to:

  • Vodenčina (prapovijesno nasljeđe)
  • Udovičko polje (srednjovjekovno nalazište)

Crkva rođenja presvete bogorodice u Koprivni
Na mjesnom groblju u naselju Koprivna nalazi se pravoslavna crkva rođenja Presvete Bogorodice koja je registrirani spomenik graditeljske baštine. Crkva datira još iz 14. stoljeća, spada u spomenike nulte kategorije i predstavlja vrijedan primjerak srednjovjekovne arhitekture- barokizirana je u 18. stoljeću. Tijekom Domovinskog rata Crkva je razrušena i dovedena u izuzetno loše stanje, ali je započeo proces njezine obnove od strane Restauratorskog odjela u Zagrebu.

Palača

Naselje je utemeljeno 1920 godine, smješteno je na udaljenosti od 20 km od Osijeka na putu Osijek- Laslovo- Silaš. Prema posljednjem popisu stanovništva Palača ima 241 stanovnika i 121 kuću. Palača je poznata po proizvodnji lubenica, zbog veoma kvalitetne crnice, stanovništvo se u prilično velikom broju poljoprivrednom proizvodnjom i to pretežito sadnjom i proizvodnjom lubenica.

Paulin Dvor

Paulin Dvor, najmanje je i najslabije naseljeno mjesto Općine Šodolovci. Utemeljeno je 1922 godine i smješteno na udaljenosti od otprilike tri (3) kilometra od naselja Ernestinovo. Prema popisu stanovništva iz 2011 godine, naselje broji 42 kuće i 80 stanovnika.

Petrova Slatina

Naselje je utemeljeno 1922. godine. Smješteno je na udaljenosti 2,5 km od naselja Šodolovci. Prema posljednjem popisu stanovnika Petrova Slatina ima 227 stanovnika i broji 100 kuća. U naselju postoji pravoslavna bogomolja. U kući pored župnog dvora napravljena je mala kapela posvećena sv. Vasiliju Ostroškom u kojoj se okupljaju vjernici i obavlja se služba.

Silaš

Naselje Silaš utemeljeno je 1922. godine, naseljavanjem dobrovoljaca iz 1. Svjetskog rata na mjestu bivše pustare Silaš- vlastelinstvu grofa Elca. Smješteno je na udaljenosti od 20 km od Osijeka na putu Osijek-Tenja-Laslovo, te prema posljednjem popisu stanovnika broji 474 stanovnika u 202 kuće. Stanovnici su se doselili iz Dalmatinske zagore, Banije, Like, Korduna, Crne Gore i Dalmacije. Mještani se uglavnom bave poljoprivredom kako ratarstvom tako i stočarstvom, dok je u posljednje vrijeme sve raširenija proizvodnja lubenica.

Hram svetog proroka Ilije u Silašu
Unutrašnjost hrava Svetog proroka Ilije u Silašu

Trenutno je u završnoj fazi izgradnja crkve u centru mjesta, hram nosi ime po zaštitniku naselja Svetom proroku Iliji. U Silašu se nalazi i područna škola koju pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. U mjestu Silaš djeluje i kulturno- umjetnička udruga „Zora“ koja okuplja veliki broj mladih ljudi s kojima postiže zapažene uspjehe na svojim nastupima što u zemlji, ali i u inozemstvu.

Manifestacija koja se održava u mjesecu lipnju u organizaciji KUU „Zora“ pod nazivom „Silašijada“ privlači svake godine sve veći broj posjetitelja svojim bogatim i raznovrsnim programom.

Šodolovci

Naselje Šodolovci sjedište je Općine Šodolovci. Utemeljeno je 1922 godine i udaljeno je dvadesetak km od Osijeka, Vinkovaca i Đakova. Prema popisu stanovnika iz 2011. godine Šodolovci imaju 339 stanovnika i 155 kuća. U mjestu također postoji Područna osnovna škola, koja djeluje u sastavu osnovne škole Ernestinovo. Područnu školu u Šodolovcima pohađaju djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

U naselju Šodolovci stanovništvo se pretežito, kao uostalom i na cijelom području Općine, bavi poljoprivrednom djelatnošću, odnosno ratarstvom i stočarstvom. Postoje nasadi višanja u većem broju, a također se odvija i proizvodnja ekoloških jabuka i krušaka.

Skip to content