Kulturno umjetničko društvo “Zora”

Proslava 10 godina KUD-a Zora, Silaš

Na području općine Šodolovci jedino aktivno kulturno umjetničko društvo je „Zora“. Osnovano je i registrirano 2006. godine u Silašu prvenstveno sa ciljem očuvanja tradicije i kulture srpskog naroda koji vjekovima nastanjuje prostore širom Republike Hrvatske.

Društvo broji 50-ak članova aktivnih kroz folklornu sekciju i žensku pjevačku grupu, a u začecima je i muška pjevačka grupa.

Društvo je postalo prepoznatljivo po organizaciji manifestacije pod nazivom “Silašijada”- smotri izvornog narodnog stvaralaštva- scenski prikaz starih običaja, uz izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji. Smotra je međunarodnog karaktera sa učešćem 5-6- društava iz okolice i inozemstva. Od 2016.godine kao sastavni dio manifestacije uvedeno je i takmičenje u starim, gotovo zaboravljenim sportovima: bacanje kamena s ramena, povlačenje konopa, skok u dalj, trčanje u vreći, trčanje “na krkače”., što je naišlo na veliko zanimanje učesnika i publike.

KUD Zora, Silaš - najmlađi

Iako su u početku svi članovi Društva bili iz Silaša sada to već nije tako- među članovima su i mještani Ade, Koprivne, Šodolovaca i  Petrove Slatine tako da se sada već može nazvati i općinskim folklornim društvom.

 

Na svojim nastupima društvo izvodi neke od 12 stiliziranih koreografija i 3 scenska prikaza običaja. Do  sada je izvedeno mnogo nastupa u Silašu, bližoj i daljoj okolici te u inozemstvu. Najdužu i najčvršću suradnju društvo ima sa Udruženjem „Zavičaj-Banija“  iz Šapca te sa KUD-om „Krajina“ iz Beograda.

KUD Zora, Silaš - nagradaOsim revijalnih nastupa društvo je učestvovalo i na nekoliko takmičarskih festivala i smotri. Najznačajniji uspjeh je proglašenje sveukupnim pobjednikom međunarodnog festivala u Istočnom Sarajevu 2011. godine te 1. mjesto za najizvorniju koreografiju igara iz Srema na istom festivalu.

Druga značajna nagrada je osvojeno 1. mjesto- kategorija zlato na takmičarskoj smotri folklora  te titulu pobjednika večeri  u svim kategorijama, u Ravnju (Srbija), 2014.- godine.

Sve nas to čini ponosim i daje motivaciju za još veći rad i nove uspjehe. Najveću nadu za ta očekivanja daju novi članovi, djeca uzrasta od 5-10 godina., koji vježbaju zajedno sa prvim ansamblom dva puta tjedno u Društvenom domu u Silašu. Svoje koreografije upotpunjuju  sa 5 kompleta narodnih nošnji za igre iz Šumadije, Srema, Mačve, Vranja i Ponišavlja.

U samom početku osim sredstava općine Šodolovci, koja je dala punu podršku od osnivanja do danas,  dio nošnji kupljen je i sredstvima donacija mještana Silaša u dijaspori.

KUD Zora, Silaš - nastup

Društvo egzistira zahvaljujući sredstvima općine Šodolovci, od 2017. godine kao jedine institucije koja redovno financira rad Društva.

Predsjednik: Slobodan Borjan
Zamjenica predsjednika: Branka Karan
Adresa: Silaš, B. Kidriča 1
OIB: 01016306810
IBAN: HR81 2500 0091 1021 69541
Kontakt tel. (predsjednik): 091/200-4712

 

Skip to content