Silašijada

Od samog osnivanja KUD-a Zora 2006.-e godine zaživjela je ideja o osmišljavanju i realizaciji manifestacije po kojoj bi Društvo, naselje Silaš i sama općina Šodolovci postalo prepoznatljivo. Tako je osmišljena smotra izvornog narodnog stvaralaštva pod nazivom „Silašijada“- sve po zamisli koreografa i umjetničkog rukovoditelja Milana Cvijanovića.

Izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji

„Silašijada“ je zamišljena kao smotra izvornog folklora, običaja, rukotvorina, starih sportova na kojoj osim domaćina i društava iz RH učestvuju društva iz susjednih država. Do sada je učestvovao zavidan broj Društava od koji neki sada već tradicionalno: KUD „Krajina“ Beograd, KUD „Zavičaj-Banija“ Šabac, SPKD Prosvjeta- pododbor Obudovac, SKD „Vaso Pelagić“ Pelagićevo, SKUD „Krepšić“ Krepšić, SKD Srednja Slatina, SKUD „Sveti Sava“ Tenja, KUD „Nada“ Gaboš, KUD „Tanasko Rajić“ Ljubić kod Čačka, autohtono eko etno seosko imnje Korođ iz Korođa, KUD „Branislav Nušić“ Borovo.

Smotra je revijalnog i takmičarskog karaktera. Revijalni dio se sastoji od scenskog prikaza običaja- starih i gotovo zaboravljenih, a uobičajenih u našem narodu te izvornih pjesama i igara kraja iz kojeg društva dolaze. Osim scenskog prikaza običaja i izvornog folklora tijekom revijalnog dijela provodi se izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji- svako društvo predlaže po dvije takmičarke. Diploma i pehari se uručuju za osvojeno I, II i III mjesto- ostale takmičarke dobiju diplomu za učešće. Takmičarski dio se odnosi na takmičenje učesnika u starim sportovima: skok u dalj s mjesta, štafetno trka u džaku, štafetna trka „na krkače“, bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, obaranje ruke. Taj dio manifestacije odvija se prije revijalnog dijela, u popodnevnim satima. Za osvojeno I, II i III mjesto dodjeljuju se diplome. Takmičenje se odvija ispred Doma kulture u Silašu. Nakon sportskog dijela svi učesnici u defileu, uz pjesmu i igru prošetaju selom, posjete hram Sv. proroka Ilije i počinju sa revijanim dijelom programa.

Natjecanje u višeboju

Za vrijeme trajanja manifestacije postavljena je izložba radova udruge „Seoska idila“ iz Ade-naselja u sastavu općine Šodolovci, udruga koja od svog osnivanja podržava rad KUD-a „Zora“.

Osim njih održavanje manifestacije pomažu članovi DVD-a Silaš i članovi lovačkog društva „Orao“ Silaš koji osim pomoći u posluživanju hrane i pića pomažu u osiguravanju reda tijekom smotre. Sve to ipak ne bi bilo moguće bez pomoći volontera koji pomažu iz godine u godinu i financijske podrške od strane općine Šodolovci. Svaka dosadašnja „Silašijada“ odlično je primljena od strane publike, sa velikim brojem gledalaca, što je i cilj svake pa i ove manifestacije. Nakon bogatog programa, uručenja diploma i zahvalnica svi učesnici i uzvanici nakon večere nastavljaju druženje do kasno u noć uz dobru muziku i igru.

Skip to content