Kultura i religija 

Silašijada 2017

Ove godine, 9. rujna, održana je deseta po redu, jubilarna „Silašijada“ na prostoru ispred i u Domu kulture u Silašu, čije je dvorište bilo dekorirano figurama od slame. To je ostvareno zahvaljujući suradnju sa sa Udrugom „Slama“ iz Osijeka tj. predsjednikom Udruge Faller Nikolom koji je za potrebe uređenja prostora ispred Doma kulture izmajmio tri figure izrađene od slame koje su se lijepo uklopile u okolni prostor.

Nakon dočeka gostiju iz Bobote, Belotića, Slatine i Obudovca manifestacija je počela takmičenjem u starim sportovima- pojedinačno i ekipno. Osim članovima domaćeg i gostujućih KUD-ova ove godine u takmičenje se se uključili pojedinci i ekipe DVD-a Silaš, LD Orao Silaš te udruge „Seoska idila“ iz Ade.

Takmičilo se u skoku dalj za žene i muškarce, bacanju kamena s ramena za muškarce, štafetnom trčanju u vreći i trčanju „na krkače“, obaranju ruke za muškarce te potezanju konopa. Takmičenje je proteklo u pravom sportskom duhu uz navijanje publike i članova KUD-ova. Po rekacijama publike i učesnika ova sportska takmičenja su nešto što je zaista obogatilo program i samu manifestaciju.

Ekipa za praćenje takmičenja i evidenciju rezultata u sastavu: Jovana Karan. Milica Krička, Milan Cvijanović, Miroslav Bijelić, Slavko Vojvodić i Glišo Čolaković zadatak je obavila profesionalno. Nakon završetak sportskih aktivnosti usledio je defile svih članova KUD-ova u narodnim nošnjama koji su uz pjesmu prošli selom.

Kulturno umjetnički dio programa otvorio je predsjednik KUD-a Slobodan Borjan, a pozdravni govor održao je načelnik općine Šodolovci Mile Zlokapa. Osim brojne publike iz Silaša i okoline manifestaciji su prisustvovali i uzvanici: protojerej stavrofor i paroh Silaški Miljen Ilić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Radomir Čvarković, predsjednik ZVO Vukovar Srđan Jeremić, predsjednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović, načelnik općine Jagodnjak Stevo Mlinarević, načelnik općine Šodolovci Mile Zlokapa te njegovi zamjenici Dragan Zorić i Stjepan Ivić.

Domaće društvo je otvorilo folklorno veče sa „Igrama iz Srema“. Nakon nastupa domaćina na scenu je izašao Slavko Vojvodić- maratonac iz Silaša koji u svojoj 74 godini još uvijek trči i prijavljuje se na maratone. Sa svojim brojnim medaljama i peharima, sa suzama u očima obratio se publici i posebno mještanima Silaša kojima i posvećuje sve svoje osvojene nagrade. Publika ga je pozdravila snažnim aplauzom. Nakon njega na sceni su se ređala društva iz Slatine, Belotića, Bobote i Obudovca. Članovi iz Slatine, Bobote i Belotića po prvi put su gostovali u Silašu dok su gosti iz Obudovca već tradicionalni učesnici „Silašijade“.

Za vrijeme trajanja programa u dva navrata na scenu su izašle djevojke u narodnim nošnjama-kandidatkinje za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji, njih 9. Ovaj put laskavu titulu, lentu i pehar osvojila je Danijela Toma iz KUD-a Đoko Patković iz Bobote, drugu mjesto osvojila je Milica Stanković iz KUD-a „Milič od Mačve“ iz Belotića, a treće mjesto Vanja Josipović također iz KUD-a „Milić od Mačve“ iz Belotića. Ostale djevojke primile su zahvalnicu za učešće u takmičenju i gromoglasan aplauz publike. Komisiju za odabir najljepše djevojke sačinjavali su: Srđan Jeremić, Radomir Čvarković i Nebojša Vojnović.

Nakon dodojele pehara i zahvalnica djevojkama učesnicima i publici obratio se predsjednik komisije za izbor najljepše djevojke- Srđan Jeremić. U programu je osim spomenutih KUD-ova nastupio i mladi harmonikaš Dimitrije Vladić te premijerno ženska pjevačka grupa KUD-a Zora sa dvije pjesme: „Crven cvete“ i „Sini jarko sunce sa Kosova“ što je izazvalo duboke emocije i ovacije publike.

Na kraju programa organizatorica manifestacije Branka Karan uručila je diplome pobjednicima u sportskim takmičenjima:

 

Skok u dalj- muškarci

 1. Nikola Karan (Silaš)
 2. Marko Vešić (Belotić)
 3. Maksim Jovanović (Obudovac)

Skok u dalj- žene

 1. Mina Jeremić (Belotić)
 2. Mila Narančić (Obudovac)
 3. Marijana Simić (Obudovac)

Trčanje u vreći

 1. Vanja Maletić & Mirna Kojčinović (Silaš)
 2. Gordana Sailović & Dunja Stoparić (Bobota)
 3. Dajana Ganilović & Pero Jovanović (Obudovac)

Trčanje „na krkače“

 1. Maksim Jovanović & Nikolina Dujković (Obudovac)
  Stevo Trivkanović & Dajana Ganilović (Obudovac)
 2. Ivan Babić & Dragana Đurđević (Belotić)
  Srđan Jeremić & Emilija Vuković (Belotić)
 3. Slobodan Borjan & Vanja Maletić (Silaš)
  Petar Samardžić & Rada Matijević (Silaš)

Obaranje ruke

 1. Uroš Smiljanić (Belotić)
 2. Dalibor Jeremić (Belotić)
 3. Luka Milovanović (Obudovac)

 

Bacanje kamena s ramena

 1. Luka Milovanović (Obudovac)
 2. Uroš Smiljanić (Belotić)
 3. Stevo Trivkanović (Obudovac)

 

Povlačenje konopa:

 1. Ekipa DVD-a Silaš
 2. Ekipa KUD-a „Milić od Mačve“ Belotić
 3. Ekipa KUD-a „Đoko Patković“ Bobota

Osim diploma za osvojeno 1, 2 ili 3 mjesto uručene su i zahvalnice za učešće u sportskom takmičenju ekipama balotaša iz Silaša, Ade i Palače te zahvalnice gostima- učesnicima iz Bobote, Belotića, Slatine, Ade i Silaša.

Ponesen emocijama publici se obratio i paroh Silaški protojer stavrofor Miljen Ilić, zahvalio se organizatoru i domaćinu te svim učesnicima na uspješno izvedenom programu i dobroj organizaciji te svima upitio blagoslov uz želju da se ovakvi sureti nastave i dalje, sa jednakim ili većim uspjehom.

Voditeljice programa Jelena Bijelić i Jovana Karan zatvaraju manifestaciju i pozivaju publiku da zajedno za učesnicima odigraju tradicionalno Užičko kolo. Nakon programa za sve učesnik i uzvanike priređena je večera i zabava uz muziku. Gosti su ispraćeni uz međusobna obećanja da je ovo tek početak suradnje i druženja……

Komentari

Skip to content