Kultura i religija 

Proslava seoske slave Velike Gospojine u Palači

U selu Palači, u parohiji petrovoslatinskoj, svečano i molitveno je proslavljen praznik Uspenja Presvete Bogorodice-Velike Gospojine. Sa seoskog zvonika zvono je pozvalo verni narod na molitvu. Praznično večernje s početkom u 18:00 časova, kod Časnog Krsta, u centru sela, služio je nadležni paroh protojerej-stavrofor Miljen Ilić. Nakon večernjeg bogosluženja izvršeno je osvećenje kapelice za potrebu vernom narodu da u njoj gori kandilo.

Ovu kapelicu, sagrađenu u slavu i čast Presvete Bogorodice, uradio je Dragoslav Jović, a ikonu na njoj u kamenu izradio je Predrag Mitrović iz Borova. Ovu kapelicu, za selo Palaču, svojim prilogom obezbedila je Opština Šodolovci.

Po osvećenju kapelice izvršeno je blagosiljanje koljiva i rezanje slavskog kolača koje su, u slavu i čast Uspenja Presvete Bogorodice, pripremili  ovogodišnji kumovi Todor i Zorca Knežević, iskrenom hrišćanskom ljubavlju. Kumstvo za sledeću godinu preuzeo je Nikola Stanić, student iz Novog Sada. Obrativši se kumovima i sabranom narodu Božjem nadležni paroh je čestitao svima ovaj veliki praznik sa željom da i sledeće godine proslavimo ovako lepo i svečano. U prazničnom raspoloženju, kod kapelice  podeljen je Slavski Kolač i koljivo te posluženje koje su za ovu priliku pripremili ovogodišnji kumovi. Nakon  večernje službe održan je pomen osnivačima sela i postradalima u Drugom svetskom ratu, te je načelnik opštine Mile Zlokapa položio vence na spomenike.

 

Komentari

Skip to content