Kultura i religija 

HRAMOVNA SLAVA SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG U PETROVOJ SLATINI

Hramovna slava-Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, u parohiji petrovoslatinskoj, u Petrovoj Slatini, proslavljena je u petak, 12. maja 2017. godine s početkom u 9,00 časova evharistijski, svečano i molitveno.
Svetu Liturgiju služili su: protojerej Aleksandar Đuranović, paroh prve parohije daljske, protonamesnik Savo Simić, paroh sremskolazački, protonamesnik Vladimir Nedeljković, paroh gaboški, protođakon Dragan Serdar iz Borova i đakon Branimir Mihajlović iz Markušice.

Nakon krsnog ophoda, hramovna slava proslavljena je rezanjem slavskog kolača i osvećenjem slavskog žita sa ovogodišnjim kumom Milicom Popac, za novog kuma o hramovnoj slavi javio se Ljubomir Vlahović iz Petrove Slatine, koji je svečano primio od ovogodišnje kume četvrtinu slavskog kolača u slavu i čast Svetog Vasilija Ostroškog. Blagodareći Bogu i Svetom Vasiliju Ostroškom koji nas sabra u molitvenom jedinstvu, pozdravnom besedom, obratio se nadležni paroh protojerej-stavrofor Miljen Ilić. Koristeći ovaj svečani trenutak uručio je Zahvalnice crkvene opštine petrovoslatinske ovogodišnjoj kumi Milici Popac povodom kumstva o hramovnoj slavi.

Načelnik Mile Zlokapa drži ikonu Svetog Vasilija Ostroškog

Ove godine, načelnik Opštine Šodolovci Mile Zlokapa, zajedno sa svojim saradnicima i većnicima, za Dan opštine i slavu opštine, uzeli su za zaštitnika velikog ugodnika Božjeg iz roda srpskog, Svetog Vasilija Ostroškog, te je ovom prilikom osveštana ikona Svetog Vasilija Ostroškog da u domu Opštine Šodolovci bude na svečanom mestu blagosiljajući sve koji rade u zgradi opštine i koji s dobrim namerama budu dolazili u nju.

U radosti ovog velikog svetitelja nastavljeno je slavlje u porti bogomolje sa posluženjem slavskog kolača i žita i posluženjem za sve prisutne koji su ovom prilikom došli na molitvu.
Trpeza ljubavi upriličena je u bivšem parohijskom domu koji je prenamenjen u crkvenu salu za potrebe vernog naroda.

Komentari

Skip to content