Izdvojeno Kultura i religija 

11. Silašijada – smotra izvornog narodnog flolklora

Ove godine, 8. rujna održana je 11. „Silašijada“- Smotra izvornog narodnog stvaralaštva obogaćena takmičenjem u starim sportovima i već tradicionalnim izborom za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji.

Osim društava koji su ranijih godina učestvovali na Smotri, ove godine učesnici su i članovi dva nova društva tako da su osim domaćina- KUU-e Zora u programu učestvovali:

  1. SKD Prosvjeta- Pododbor Slatina
  2. SKD Prosvjeta- Pododbor Zagreb
  3. SPKD Prosvjeta Srednja Slatina- R. Srpska
  4. KUD „Čuvari srpskih Medinskih običaja“ Medina, Mađarska

Manifestacija je počela takmičenjem u starim sportovima ispred Društvenog doma u Silašu. Osim društava koja su učestvovala u i kulturno umjetničkom programu u sportskim takmičenjima su učestvovale i ekipe LD „Orao“ iz Silaša i DVD-a Silaš, a u balotanju (bućanju) takmičile su se ekipe iz Silaša (ekipe KUU-e Zora, DVD-a i LD) te ekipe iz naselja Palača i Ada.

Sportovi: trčanje u džaku, trčanje „na krkače“, bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, skok u dalj obogaćeni su sa dvije nove discipline- trčanje sa jajetom u kašiki te povlačenje klipka. Sve je popraćeno navijanjem publike i oduševljenjem novih učesnika koji smatraju da je to zaista obogatilo Smotru.

Za prva, druga i treća mjesta- pojedinačno i ekipno- podijeljene su diplome i medalje.

Kulturno umjetnički program, nakon najave i pozdrava učesnicima i uzvanicima , otvorio je domaćin- KUU Zora sa igrama sa planine Rtanj, uvijek pozdravljenim burnim aplauzom publike i traženjem za još jedan izlazak na scenu.

Veliko i prijatno iznenađenje su bili mali gosti iz Mađarske koji su izveli nekoliko pjesama na srpskom jeziku („Ječam žela“, „Usnila je divan sanak“, „Makedonsko devojče“ „’Ajde Jano“) tim više što nitko od njih ne govori srpski jezik niti ga razumije, a pjevaju tečno i sasvim korektno. Osvojili su značajne nagrade na raznim takmičenjima pjevačkih grupa širom Mađarske.

Gosti iz Zagreba su se pokazali kao pravi profesionalci izvođenjem Igara iz Leskovca. Budući da su prvi put učesnici tvrde da je ovo samo početak suradnje i uzajamnih gostovanja. Osim prvog ansambla koji su izveli stiliziranu koreografiju u programu je učestvovala i seniorska muška pjevačka grupa koja je toplo pozdravljena za svaku izvedenu pjesmu.

Naši, sada već stari znanci, SKD Prosvjeta – pododbor Slatina učestvovali su sa spletom igara iz Slavonije, uvijek rado gledanim u Silašu, a pjevačka grupa izvela je nekoliko starih, izvornih pjesama.

Gosti iz R. Srpske- SPKD Srednja Slatine izveli su igre iz Mačve , temperamentno kako podmlađeni ansambl i može.

U takmičenju za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji učesvovale su po dvije djevojke iz svakog Društva. Ove godine titulu najljepše odnijela je djevojka iz SPKD Prosvjeta Srednja Slatina (R. Srpska)- Teodora Đurić, drugo mjesto je osvojila članica KUU-e Zora iz Silaša- Vanja Maletić, a treće mjesto djevojka iz SKD Prosvjeta- Pododbor Zagreb- Milijana Nožinić. Za prvo mjesto dodijeljena je lenta i diploma, za drugo i treće mjesto diplome, a ostale takmičarke dobile su zahvalnice za učešće i veliki aplauz. Predsjednik komisije za izbor najljepše djevojke- Srđan Jeremić, predsjednik ZVO Vukovar objavio je rezultat takmičenja, čestitao učesnicama i obratio se organizatoru , učesnicima i publici kratkim govorom.

Nakon završetka programa svi učesnici i uzvanici družili su se uz večeru i muziku do rastanka i pozdrav- do nekog novog druženja…..

Komentari

Skip to content